Wyjaśnienie do SIWZ – Wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej sieci wodociągowej z przyłączami w miejscowościach Drop, Makówiec Duży, Świdrów, Sąchocin, Nowa Wieś, Marcelin, Kąty Borucza, Rynia, Rudzienko-Mlęcin, Sołki, Czarnocin, Czarnogłów gmina
Dobre, dnia 28.01.2009r
GKI 3410-1-1/09
WYJAŚNIENIE SPECYFIKACJI ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA
Dotyczy: Postępowania o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego na: „Wykonanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej sieci wodociągowej z przyłączami w miejscowościach Drop, Makówiec Duży, Świdrów, Sąchocin, Nowa Wieś, Marcelin, Kąty Borucza, Rynia, Rudzienko-Mlęcin, Sołki, Czarnocin, Czarnogłów gmina Dobre”
Na podstawie art.38 ust.1 i 2 Prawo Zamówień Publicznych (Dz.U. z 2006r, Nr 164,
poz.1163 z późn. zm.) w związku ze złożonymi pytaniami wyjaśniam:
Pytanie nr 1
Czy w zakresie zamówienia objętego przetargiem jest uzyskanie decyzji o pozwolenie na budowę?
Pytanie nr 2
Co w sytuacji gdy stan prawny nieruchomości jest nieuregulowany, a tym samym osoba użytkująca działkę nie posiada prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane zgodnie z art.3 Ustawy z dnia 07.07.1994r Prawo Budowlane? Czy Zamawiający będzie występował o ustalenie kuratora spadku lub ograniczenie prawa własności dla nieruchomości o nieuregulowanym stanie prawnym?
Pytanie nr 3
Czy Zamawiający wyrazi zgodę na przesunięcie terminu zakończenia prac projektowych w przypadku niedotrzymania ustawowych terminów przez organy wydające decyzje lub dokonujące uzgodnień?
Pytanie nr 4
Czy w przypadku niedotrzymania terminów określonych w Kpa i odpowiednich przepisach przez organy wydające decyzje lub dokonujące uzgodnień Zamawiający odstąpi od naliczania kar umownych za przekroczone terminy?
Pytanie nr 5
Czy Zamawiający może wydłużyć zawarty w § 2 umowy termin wykonania podkładów geodezyjnych do czterech miesięcy? Termin jedno miesięczny jest nierealny do utrzymania z uwagi na procedury związane z zatwierdzeniem map oraz wielkości zamówienia.
Pytanie nr 6
Czy Zamawiający może zmienić zapis w § 2 umowy w zakresie momentu rozpoczęcia prac geodezyjnych z „od podpisania umowy” na „od momentu przekazania danych dotyczących zakresu terenu zgonie § 3 projektu umowy”?
Pytanie nr 7
Czy Zamawiający może wprowadzić do paragrafu §6 umowy zapis wprowadzające dodatkowe elementy odbioru częściowego tj. 1) po opracowaniu map do celów projektowych i 2) po złożeniu wniosków o pozwolenie na budowę?
Pytanie nr 8
Zgodnie z rozdziałem XII SIWZ „Cena oferty będzie stanowić dla Wykonawcy wynagrodzenie ryczałtowe” natomiast w paragrafie 5 projektu umowy zapisano, że Zamawiający „zapłaci Projektantowi wynagrodzenie w wysokości wg następujących cen jednostkowych netto”. Czy zapłata nastąpi na bazie cen jednostkowych czy też wynagrodzenie jako ryczałtowe nie będzie ulegać zmianom?
Pytanie 9
Czy w przypadku zwiększenia zakresu zamówienia w stosunku do zakresu opisanego w SIWZ zostanie zwiększone wynagrodzenie umowne lub zawarta oddzielona umowa na roboty dodatkowe?
Zamawiający udziela odpowiedzi na poszczególne pytania:
Pytanie nr 1/ Z wnioskiem o pozwolenie na budowę wystąpi Zamawiający, natomiast Projektant jest zobowiązany do przygotowania niezbędnych uzgodnień i opracowań umożliwiających złożenie wniosku o pozwolenie na budowę.
Pytanie nr 2/ Gdy stan prawny nieruchomości jest nieuregulowany, Zamawiający będzie brał pod uwagę inne rozwiązania projektowe lub odstąpi od realizacji prac projektowych w konfliktowym zakresie projektowym.
Pytanie nr 3, Pytanie nr 4,Pytanie nr 5, Pytanie nr 6/ Istotnym elementem dla Zamawiającego jest termin wykonania prac projektowych do 20 stycznia 2010 roku. Nie zrealizowanie podkładów mapowych do projektowania w terminie 1 miesiąca nie jest związane z naliczaniem kar. Zamawiającemu przysługuje prawo naliczania kar w sytuacji nie zrealizowania przedmiotu zamówienia w terminie do 20 stycznia 2010 roku.
Pytanie nr 7/ W § 6 umowy określony jest punkt dotyczący płatności za wykonanie przedmiotu umowy.
Pytanie nr 8/ Zapłata za wykonanie przedmiotu zamówienia nastąpi na bazie cen jednostkowych netto.
Pytanie nr 9/ W przypadku zwiększenia zakresu zamówienia w stosunku do opisanego w SIWZ zostanie zwiększone wynagrodzenie za wykonanie przedmiotu zamówienia.
- Data publikacji: 2009-01-29 08:27:32
- Ostatnia aktualizacja: 2023-01-30 14:18:47
- Osoba odpowiedzialna za treść: Krzysztof Kozłowski
- Opublikowane przez: Krzysztof Kozłowski
- Skrócony link do informacji: ID: 3312
Rejestr zmian (6)
| Data | Osoba | Czynność |
|---|---|---|
| 2009-01-29 08:27:11 | Krzysztof Kozłowski | Utworzenie |
| 2009-01-29 08:27:58 | Krzysztof Kozłowski | Zmiana statusu: Przed publikacją → Opublikowany |
| 2009-02-25 14:49:37 | Krzysztof Kozłowski | Zmiana statusu: Opublikowany → Zdjęty ze stron |
| 2010-03-25 15:13:27 | Krzysztof Kozłowski | Zmiana statusu: Zdjęty ze stron → Opublikowany |
| 2023-01-30 14:00:00 | Krzysztof Ratuski | Przeniesienie do nowego BIP |
| 2023-01-30 14:18:47 | Krzysztof Ratuski | Aktualizacja |